Jumbo Supermarkten

Bordjes hooghouden

Lieve

Luisteren

Bordjes hooghouden

donderdag 12 maart 2020

‘Monopoly mam!’ wordt er bijna in koor geantwoord op mijn vraag wat er in godsnaam aan de hand is beneden. Fijn. Ik hoor ruzie denk ik, en geluiden die ik zo snel niet kan thuisbrengen. We zien zo wel wat er gesneuveld is. Er gaat niks boven een studievrije dag die ik blijkbaar tussen de honderden mails van school weer eens heb gemist. Mijn agenda staat inmiddels ramvol aantekeningen over wie wanneer lege potjes, maatbekers, wc-rollen en ‘iets voor het thema alle dieren tellen mee’ mee moet nemen. Ik dacht dat ik alle toneeluitvoeringen, oudergesprekken, luizenpluismomenten, enzovoorts enzovoorts had genoteerd maar deze…is er tussendoor geglipt. ‘O gelukkig’, bedenk ik me ineens: het is de vrije dag  van Willem.

Het laatste briefje van 50 dwarrelt nog naar beneden

‘O nee schatje! Dat kan echt niet. Ik moet met Cleo naar de kattenshow.’ Cleo is onze naaktkat. En die show is het hoogtepunt van het jaar volgens mijn man. Ik regel dat ik thuis kan werken. Ach, voordeel is wel dat de wasmachine lekker draait tussen het bellen door.  ‘s Middags pik ik -op mijn weg naar beneden-  nog even de schoenen op de trap mee en gooi ze in de gangkast waar ze horen. Daarna loop ik langs de speelkamer, kijk naar binnen en besluit dat deze er met de deur dicht ook al een stuk beter uitziet. Ik haal diep adem en gooi de deur naar de woonkamer open. Huizen, hotels en poppetjes liggen verspreid door de kamer. Het laatste briefje van 50 dwarrelt nog naar beneden. Twee giftige kinderen in pyjama staan rood aangelopen met elkaars haren in hun handen en een derde brult keihard: ‘ik heb het niet gedaan!’. Dat laatste verontrust me. Er zijn twee momenten waarop er zeker iets aan de hand is: als het stil is… en als iemand zegt dat hij ‘het niet gedaan’ heeft. Ik ga op zoek en zie dat van het Monopolybord een kwart is verdwenen. In een hoekje zit de jongste kalm te kauwen op de lamellen.

Ik ben er even stil van. ‘Mama gaat nu naar boven om de was in de droger te doen, en als ik terugkom dan is dit opgeruimd! Zo niet…dan de hele week niet met de draad.’ Dat is bij ons een samenvatting van dingen die je kunt doen met een elektrische draad eraan. Stilte. Verschrikte gezichtjes beginnen de vloer te scannen op alles wat terug in de doos moet en uit de convectorput vist de oudste het ontbrekende kwart speelbord. Ik klap mijn laptop alvast open en zoek naar de token zodat ik kan inloggen. M’n token, die gisteren nog aan het lusje van mijn broek bengelde…en nu rondjes draait op 40 graden in het sop. Ik slaak een kreet en vertrek  naar boven, maar niet voordat ik nog even snoeihard op de dobbelsteen stap. Ik vloek en vier verbaasde koppies kijken me aan. De vijf zit in de klok. Kan me niet schelen in welk getal maar hij zit erin.

Lieve

Load more