Jumbo Supermarkten

Twijfels

Secreet

Luisteren

Twijfels

zaterdag 14 maart 2020

Wat zei papa vroeger ook alweer… O ja, ‘Borst vooruit en kin omhoog meisje! Zelfvertrouwen uitstralen! Dan nemen de mensen je serieus en kunnen ze niet om je heen. Alleen zo kom je ergens.’ Zijn opvoeding heeft me gevormd en uiteindelijk heel ver gebracht. Vraag een willekeurig iemand die me kent om mij te omschrijven en ze zullen je zeggen dat ik ambitieus, zelfverzekerd, stijlvol en hard ben. Hard vind ik mijzelf niet. Eerder doelgericht en zelfbewust. Zo gedraag ik me al zolang ik me kan herinneren en dat masker voelt heerlijk. Het biedt veiligheid want het schept afstand wanneer ik het nodig heb. Zo hecht je je niet te snel aan mensen en bovendien kun je blijven zeggen wat je op je lever hebt. Wat het met de ander doet, datdoet mij niet zoveel

Zou ik eens wat gevoeliger moeten worden?

Nog een laatste middagje werken voordat het weekend begint. Borst vooruit en kin omhoog. Mijn vaders mantra zit in mijn hoofd. Zo hoor ik me gelukkig te voelen, zo is het me geleerd. Ferme passen richting de auto. Dát is toch wie ik ben? Waarom voel ik dan nu niet van binnen, wat ik naar buiten uitstraal? De laatste tijd voelt de afstand waarop ik mensen heb gezet niet altijd prettig meer. Zou ik eens wat gevoeliger moeten worden? Zodat ik geliefd ben met allemaal mensen om me heen? Me wat kwetsbaarder opstellen. Maar zit ik daarop te wachten? Wat brengt me dat? Ik wil helemaal niet dat mensen over me heen kunnen lopen zodra ze mogelijk mijn ware aard zien of misschien wel mijn gevoelige kant tegen me gaan gebruiken. Het lukt me bijna niet meer om mijn gedachten onder controle te krijgen.

Sterk zijn, kom op! Ik moet denken aan vroeger… Ik loop door richting de auto en voel plotseling dat ik in een smeuïge, vers gedraaide hondendrol stap. Aan mijn enkel kan ik de warmte nog voelen. Vast van een teef. Zie je wel! Die interne strijd aangaan is niets voor mij. Dat brengt alleen maar ellende en smerigheid. De koele, dominante, krachtige ongevoelige vrouw wint het met gemak van het onzekere invoelende meisje. Er zit niks anders op dan rechtsomkeert naar huis te gaan.

Ik luid de vrijdagmiddagborrel thuis wel in. Alleen. Gelukkig staat er nog een fles rode wijn op het aanrecht. In de prullenbak liggen inmiddels mijn twijfels, omhult in stront.

Secreet

Load more